FAQ    

Här är de frågor jag har svarat på i FAQ. Har du fler frågor får du gärna kontakta mig.

  • Hur mycket kostar privat barnomsorg?
  • Hur får jag mitt barn på din kölista? 
  • Vad händer om du eller en av dina barn blir sjuk?
  • Hur uppfostrar du barnen?
  • Hur har du tänkt lära barnen båda svenska och engelska?
  • Vilken sorts erfarenhet har du?
  • Vad anser du vara bra mat?
  • Hur bestämmer du vad du ska lära barnen?

Hur mycket kostar privat barnomsorg?

Privat barnomsorg kostar lika mycket som kommunalt barnomsorg. Vi följer samma regler (Riktlinjer Köregler Avgifter). Det nuvarande priset är 3% av ditt hushållsinkomst eller maximalt 1260 SeK vilket betals direkt till Linköpings kommun, samma som alla andra barnomsorg.

 

Hur får jag mitt barn på din kölista?

Dexter är programmet som Linköpings kommun använder för att hjälpa föräldrar med barnomsorg. Normalt sett använder alla av detta men är du inte kopplad till Dexter eller om du har redan valt tre platser med Dexter, känn dig fri att kontakta mig iallafall. Bästa settet är att båda ringa och mejla mig så är jag säkert att hitta dig igen skulle jag få en öppning.

 

Vad händer om du eller en av dina barn blir sjuk?

Eftersom vi är två personer som jobbar är det ovanligt att vi är båda sjuka samtidigt. Men skulle vi t.ex få magsjuka i hemmet stänger vi hela verksamheten då det är så smittsam.

Om en av mina egna barn skulle bli sjuk men inte väldigt smittsam (t.ex förkylning) är det möjligt att de stannar hemma fast på nedre våningen av hemmet, alltså inte ihop med verksamheten. På dessa dagar håller vi öppet som vanligt men att vi har en mer avslappt dag så att jag kan sköta båda verksamheten och mina egna barn efter behov. Givetvis informerar jag alla föräldrar när mina barn är hemma sjuk.

 

Hur uppfostrar du barnen?

Jag föredrar att använda "Time-Out" metoden för båda barn och leksaker, men jag är inte heller emot "a stern talking to" beroende på ålder och situation. Jag tycker de flesta barn uppför sig bättre för andra vuxna än sina egna föräldrar (mina är inga undantag), så jag förväntar mig inte behöva straffa barnen så ofta.

Jag använder denna metod med min dotter. Jag har förstått att det fungerar som en bra time-out för båda av oss de gånger jag har känt mig lite väl irriterat. Vill du veta mer om hur man använder time-out metoden så är det bara att fråga. Jag är mer än glad att berätta om det. 

 

Hur har du tänkt lära barnen båda svenska och engelska?

För det första har jag inte tänkt "lära" barnen språk. Språk är någonting som kommer genom lek men det är egentligen upp till barnen vilket språk dem använder.

Det är mitt jobb att alla barn i min omsorg ska lära sig svenska men vi har också engelska och teckenspråk i verksamheten.

Vilket språk vi använder beror på barnet och situationen just då. Jag ger aldrig instruktion eller pratar allvar med ett barn i ett språk de inte förstår och bra kommunication måste prioriteras.

 

Vilken sorts erfarenhet har du?

Jag har alltid tyckt om barn. Även när jag var yngre föredrog jag att tillbringa mer tid med de yngre barnen än med mina jämngamla. När jag var 12 år blev jag erbjuden ett jobb att sköta om en två-åring. Jag erkänner att jag var ung, men det var min flöjtlärare som hade arrangerat jobbet. Jag skulle passa hennes vänninas dotter hemma hos min flöjtlärare, fast det var tydligt sagt att jag skulle inte störa henne om inte det var ett nödfall. Och det var då jag började jobba med barn.

Två olika somrar fick jag heltidsjobb som barnskötare medan föräldrarna jobbade. Den första sommaren var för en familj med två flickor medan den andra sommaren var för en familj med fyra barn. Jag hade mycket roligt då, att kunna "leka" hela dagarna jämfört med de få timmar man får under en kväll.

Hela gymnasiet jobbade jag för en fosterfamilj som hade så många som 7 barn mellan 1 och 13 år. Just den erfarenhet var en som gjorde att jag ville fortsätta jobba med barn. Även om jag inte vet var alla sju barn är idag så älskar jag de fortfarande eftersom jag fick vara med under tiden att de växte upp.

Efter att ha bott här ett antal år så tog jag ett jobb på Atlas Skolan. En av mina uppgifter var att vara modersmålslärare/tränare. Lärare är man vid barn från 7 år och tränare är man vid barn mellan 4 och 6 år. Jag var båda. Så två dagar i veckan var jag tränare. Jag erkänner glatt att det gav mig väldigt mycket. Jag fick intrycket att det inte finns så mycket pengar inom skolorna, så det fanns inga klarlagt läroplan att gå efter. Det betydde att jag fick göra all mina planering helt själv. Det var då jag upptäckte internet och min egen fantasi.

Att jobba med barnen på Atlas hjälpte mig verkligen se just hur mycket jag tyckte om barnen. Mina favorit lektioner var just med de yngre barnen. Det blev också en anledning till att jag valde familjedaghem över lärare (att jag tycker om de yngre). Jag tycker också om idén av att vara egen boss, den som bestämmer över allt - från veckans tema till att jag äter hellre mat fri från konserveringsmedel och andra dåliga tillsatser. Men det, min vän, är ett helt annat ämne.

 

Vad anser du vara bra mat?

Bra mat är mat som är förberett utan konseveringsmedel och med få eller helt utan andra tillsatser (oftast antecknas de vid E-siffror). Jag upptäckte nyligen att mina migrän till stor del är pga konserveringsmedel. Som följd har jag börjat laga all min mat själv. Det betyder inga fler sopp-paket i mina recept, och de få halvfabrikat som jag fortfarande använder de dagar jag bara inte har tid, är fri från konserveringsmedel. Jag erkänner att jag äter fortfarande vissa rätter som har konserveringsmedel i men i vanligt fall är det sådant jag inte kan göra själv som blodpudding. "Bra mat" på sätt och viss betyder att jag tar tiden att läsa innehålls förteckningen istället för att alltid köpa de billigast.

Det var någon som frågade om jag bara åt mackor (eftersom jag är från Amerika). Du kan känna dig lugn, trots att jag tycker om mackor, så tycker jag inte om att äta de varje dag till lunch. Jag föredrar att laga maten själv och mackor är inte regeln för mig utan undantaget, trots att det är nog tvärtom från min uppväxt och alla andra landsmän jag känner. Jag har åsikten att barn behöver två varma mål om dagen och att båda ska vara näringsriktiga.

 

Hur bestämmer du vad du ska lära barnen?

Det är så roligt att insperiras av barnen och det som händer runt omkring oss, men när det behövs mer så använder jag personlig erfarenhet, internet och böcker från min egen bibliotek. Jag kan rekommendera alla "busy books" till föräldrar som vi vara väldigt aktiva med sina barn. De är skrivna just till föräldrar och uppdelad på ålder med en himla massa idéer. Följande är de böcker jag använder mest men jag har fler om du vill titta närmare på dem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PS. Det är inte att jag inte rekommenderar de sista två böckerna, det är bara att de är skrivna för ett klassrumsmiljö medan de andra skrevs av en trebarns mor som behövde hålla sina barn glada och aktiverad med idér som inte krävde mycket tid eller pengar. Som sagt, jag tycker verkligen om hennes böcker.

Kontakt Info

(KARTA)

 

Post Address:

Fridtunag 21

58212  Linköping

 

Home Telephone:

013-148331

 

Mobile Telephone:

0737-774930

 

Email:

dagmamma@ladybughomedaycare.se

Susan Sundström Post Address: Telefon: Email:

Familjedaghem, Fridtunag 21, lgh 1201 013-148331 dagmamma@ladybughomedaycare.se

Pedagogiskt Omsorg 582 12 Linköping 0737-774930